Hoofdlijnen contact met journalist

Bereid je goed voor

Bedenk goed wat je wilt zeggen voor je contact opneemt met een krant of radio/televisie. Als je de landelijke media wilt benaderen, dan vragen wij je vooraf contact op te nemen onze woordvoerder Mischa Stubenitsky (06 – 24512363) voor afstemming. Journalisten hebben vaak geen tijd om je te ontmoeten. Meestal vragen ze of je een e-mail of persbericht wilt sturen. Het is dan ook handig om dit paraat te hebben. Lees hier meer over hoe je dat doet.

Wat kun je voor het medium betekenen?

Bedenk wat je voor de journalist kunt betekenen, niet wat die voor jou kan doen. Journalisten worden aan de lopende band benaderd door organisatoren van een inzamelingsactie voor het goede doel. Ze zijn dus misschien niet direct enthousiast over de SamenLoop voor Hoop. Maar als ze het idee hebben dat dit evenement een aantal bijzondere verhalen over mensen uit de gemeenschap kan opleveren, zijn ze sneller geneigd om te luisteren. De kans is groot dat een journalist meer onder de indruk raakt van een persoonlijk verhaal dan van een persbericht!

Denk aan foto’s

Journalisten hebben geleerd om altijd aan foto’s te denken en ze zijn dus altijd op zoek naar een geschikt fotomoment. Als je een vrijwilliger zijn verhaal laat vertellen, zorg dan dat je weet of diegene bezwaar heeft tegen foto’s. Houd er rekening mee dat de krant wellicht ook foto’s van de familieleden van de vrijwilliger wil. Als het om een verhaal gaat over iemand die is overleden, vragen journalisten meestal of ze een foto van een oude (familie)foto mogen maken. Op die manier kunnen de dierbare foto’s ook niet kwijtraken. Denk bij het meesturen van foto's wel altijd aan goedkeuring en de regels van de AVG.

Geen bijlagen

Stuur je persbericht of informatie per email en zet de tekst direct in het emailbericht (dus niet als bijlage). Als je foto’s of een logo per e-mail verstuurt, verstuur deze dan in jpeg-formaat.

Bedank journalisten voor hun inzet. Dan is het de volgende keer makkelijker om hen te benaderen.


Wat vind je van dit artikel?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)