Tips voor commissielid Survivors

De openingsronde met survivors is een gedenkwaardig moment. Wij helpen je daarom graag met de volgende tips om dit zo indrukwekkend en inspirerend mogelijk te maken.

Survivors werven: wees pro-actief!

 • Zonder survivors geen SamenLoop voor Hoop, werf daarom het hele jaar door survivors.
 • Deel het hele jaar door informatie uit over SamenLoop voor Hoop, bijvoorbeeld in ziekenhuizen, huisartsenpraktijken en schoonheidssalons.
 • Maak een afspraak met ziekenhuizen in de buurt en/of verpleegkundigen van de afdeling Oncologie. Vraag of zij bereid zijn om SamenLoop voor Hoop te promoten. Bijvoorbeeld op de TV-schermen, in het folderrek, via posters en mondeling. 
 • Zet informatie over het evenement in blaadjes van bijvoorbeeld de buurt, (sport)verenigingen of de kerk.
 • Vraag de survivors om zelf ook survivors te werven.
 • Stimuleer alle deelnemers om survivors te werven en vestig hier de aandacht op tijdens de vergaderingen van teamleiders.
 • Neem contact op met plaatselijke hulpgroepen/lotgenotengroepen etc. en nodig hen uit.
 • Werk samen met het lokale Inloophuis. De samenwerking tussen SamenLoop voor Hoop en het lokale Inloophuis is geformaliseerd. Dat betekent dat – onder voorwaarden – een deel van de opbrengst van SamenLoop voor Hoop naar het lokale Inloophuis mag (10% van de netto opbrengst met een maximum van € 10.000,-). Hier vind je het contract en voorwaarden.

Aanmelden survivors

Via de website melden survivors zich kosteloos aan (lees hier hoe) waarna de commissie een mail ontvangt. De NAWE-gegevens van de survivors zijn vertrouwelijk en blijven eigendom van de SamenLoop-commissie. Deze worden niet aan KWF Kankerbestrijding doorgestuurd, tenzij een survivor daar nadrukkelijk om vraagt. Je gebruikt de informatie om contact op te nemen met de survivors en om hen op de hoogte te houden.

Betrek ze bij de plannen 

Betrek survivors bij alle onderdelen van SamenLoop voor Hoop, zoals de kaarsenceremonie, de informatievoorziening en het bedanken van de teams en vrijwilligers. Op die manier zijn ze actief betrokken bij de organisatie van het evenement. Maar maak duidelijk kenbaar dat de survivors zo lang of zo kort mogen blijven als ze zelf willen. Ze zijn absoluut niet verplicht om gedurende het hele evenement te blijven. Als ze dat wel willen, zijn ze natuurlijk meer dan welkom.

KWF Kankerbestrijding onder de aandacht

 • Organiseer voorafgaand aan de SamenLoop voor Hoop survivoravonden. Tijdens deze avonden informeer je survivors over het evenement en over het werk van KWF Kankerbestrijding. Nodig bijvoorbeeld een onderzoeker of een KWF medewerker uit. 
 • Survivors kunnen voor vragen (gratis) terecht bij de  KWF Kanker Infolijn 0800-0226622. Ook kun je ze doorverwijzen naar www.kanker.nl.
 • Maak gebruik van posters en folders. 

Survivors en hun naasten in het zonnetje

 • Er is een anemoonpin ontwikkeld die gratis door KWF wordt verstrekt om aan de survivors te overhandigen. Deze pins worden meegeleverd op de rolcontainers 2 weken voorafgaand aan het evenement.  Voorbeelden van de anemoonpins zitten ook in de startersbox die de commissie bij de start van de organisatie heeft ontvangen.
 • Zet ook de naasten in het zonnetje. Je kunt de survivors hierbij betrekken; zij kunnen bijvoorbeeld een bloem aan hun naasten uitreiken.
 • Organiseer één ronde voor de naasten of voor de survivors en hun naasten samen.

Creëer een plek voor de survivors

 • Richt een plek in voor de survivors. Een beschut terras met uitzicht op het evenement en de lopers is helemaal ideaal.
 • Zorg voor hapjes en drankjes.
 • Richt een plek in waar ze zich kunnen aanmelden
 • Een presentje voor de survivors is altijd leuk.
 • Zorg voor bijzonder amusement bij de tent van de survivors en organiseer een programma speciaal voor hen met bijvoorbeeld een lekkere lunch, workshops, presentaties, massages en schoonheidsbehandelingen. 
 • Schrijf de gegevens op van de survivors die je tijdens SamenLoop voor Hoop ontmoet en die een volgende keer mee willen doen.

De openingsceremonie

In de meeste commissies zal het commissielid Ceremonies de openingsronde organiseren. Als commissielid Survivors is een goede samenwerking met dit commissielid dus van belangrijk. Lees hier meer over de taken voor de openingsceremonie.

Na de SamenLoop voor Hoop

Na de SamenLoop voor Hoop een etentje of bijeenkomst organiseren om de survivors te bedanken en het succes te vieren wordt altijd enorm gewaardeerd. Je kunt ze dan meteen vragen om tips en ideeën voor KWF Kankerbestrijding (bijvoorbeeld over de informatievoorziening e.d.). En misschien willen ze je helpen de volgende SamenLoop voor Hoop te promoten en organiseren?

Nomineer jouw held!

Survivors onderstrepen het belang van de missie van KWF Kankerbestrijding en de noodzaak om ons voor deze missie in te blijven zetten. Het internationale programma Heroes of Hope, dat door the American Cancer Society is opgezet, selecteert daarom jaarlijks een aantal van onze survivors. Mensen die zich gedurende een jaar op een bijzondere manier voor de SamenLoop voor Hoop en KWF Kankerbestrijding in (zullen) zetten. Jij mag daar survivors voor nomineren! Hoe? Dat lees je hier.

Succes met de organisatie!

p.s. Kijk ook even naar de handige documenten.


Wat vind je van dit artikel?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)