Radio-interviews en korte video's inzetten

Voorbereiding radio-interview

Denk bij een radio-interview aan het volgende:
 • Zoek uit of het interview live is of wordt opgenomen. Als het live is, kun je het je niet permitteren om fouten te maken. Als het wordt opgenomen, kun je eventueel opnieuw beginnen. Het voordeel van live is dat er niet in kan worden geknipt, en je er zo voor kunt zorgen dat er belangrijke dingen worden gezegd (bijvoorbeeld hoe mensen zich voor het evenement kunnen aanmelden).
 • Zijn ze flexibel met de datum en tijd? Soms willen journalisten je direct (telefonisch) interviewen. Dat is niet altijd het geval. Vraag of er een deadline is, en zo ja, wanneer.
 • Zoek uit wat voor vragen er gesteld worden. Durf vragen te stellen. Wellicht denkt de interviewer onterecht dat je alles weet van het onderzoeksprogramma van KWF Kankerbestrijding. Maak duidelijk dat je geen deskundige bent en dat jij je vooral bezighoudt met de SamenLoop voor Hoop. 
 • Zoek uit of je naar de studio moet komen. Meestal vinden radio-interviews telefonisch plaats, maar soms vragen journalisten je langs te komen. Heel soms komt een journalist naar jou toe.
 • Vraag hoe lang het interview ongeveer duurt. Soms duurt een interview een paar minuten en wordt het in de montage teruggebracht naar een paar seconden. Een live interview kan veel langer duren.
 • Bereid drie punten voor die zeker ter sprake moeten komen. Er is vaak maar tijd voor drie punten. Vermeld in ieder geval het telefoonnummer voor meer informatie over de SamenLoop voor Hoop.
 • Zoek uit of er nog iemand geïnterviewd wordt. Bereid je goed voor, want soms betrekt een interviewer artsen, verpleegkundigen of andere mensen bij het gesprek.
 • Vraag door wie je wordt geïnterviewd. Het is vaak iemand anders dan degene die het interview heeft georganiseerd.
In de studio/aan de telefoon:
 • Zoek uit wat de eerste vraag is
 • Wees positief en zorg dat je de boodschap overbrengt
 • Gebruik normaal taalgebruik (geen vakjargon).
 • Gebruik voorbeelden om je antwoorden kracht bij te zetten
 • Blijf kalm en houd je aan de drie punten (schrijf ze op en leg dat briefje voor je als dat helpt)
 • Blijf zitten (of blijf aan de telefoon, indien van toepassing) totdat je te horen krijgt dat je kunt gaan/ophangen.
 • Houd er rekening mee dat je waarschijnlijk maar drie minuten de tijd krijgt om de boodschap over te brengen.

Scripts korte video- of radio-oproep

Naast een radio oproep kun je op verschillende momenten video’s inzetten voor bijvoorbeeld Facebook, YouTube of het lokale tv-station. Hier volgen scripts voor een oproep om te organiseren, een oproep voor deelnemers en vrijwilligers, een oproep voor bezoekers en een bedankfilmpje/radiospot.

Voor allen geldt:

 • Lengte: max. 40 seconden
 • Positie camera/smartphone: liggend (horizontaal], of staand voor Facebook of Instagram is dit nog steeds zo? Ik las pas weer ergens dat je voor social media liggend moet filmen?
 • Aandachtspunten tijdens het filmen: 
 •          Een rustige achtergrond, zoals bijvoorbeeld een gekleurde muur, een bakstenen muur of een tuin
 •         Weinig achtergrondgeluid
 •          Vanwege het licht bij voorkeur buiten filmen of binnen in een lichte ruimte, niet voor een raam
 •          Niet te snel praten
 •         Probeer het uit je hoofd te doen, en niet voor te lezen
 •          Je eigen input is welkom!
 •          Probeer een prominent/lokaal bekend iemand voor de camera te krijgen
Tekstvoorstel oproep om te organiseren:

Beste inwoners van [plaatsnaam en omgeving],

Ik ben [naam] en ben [korte uitleg functie of waarvan bekend (max 2 zinnen)]. Ik wil graag jullie aandacht vragen voor de Samenloop voor Hoop. De Samenloop voor Hoop is een indrukwekkende wandelestafette voor KWF Kankerbestrijding. Teams wandelen 24 uur om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Het is een super mooi evenement waarbij niet alleen geld wordt ingezameld, maar waarbij mensen ook worden gesteund en geëerd en waarbij vooral het leven wordt gevierd. Het lijkt me geweldig om dit evenement in [betreffende jaartal] in [plaatsnaam] te laten plaatsvinden en daarvoor heb ik jouw hulp nodig.

Het is namelijk best wat werk om dit evenement te organiseren. Wil je weten wat jij kunt bijdragen? Op [datum] organiseren we om [tijd] uur een informatieavond in [plaats] waarbij we je vertellen wat er allemaal komt kijken bij de organisatie. Laat je inspireren en help mee aan de Samenloop [plaatsnaam] in [jaar]!

Tekstvoorstel oproep voor deelnemers en vrijwilligers:

Beste inwoners van [plaatsnaam en omgeving],

Ik ben [naam] en ben [korte uitleg functie of waarvan bekend (max 2 zinnen)]. Ik wil graag jullie aandacht vragen voor de Samenloop voor Hoop. Een indrukwekkende wandelestafette voor KWF Kankerbestrijding. In het weekend van [datum] en [datum] lopen teams 24 uur in [locatie] om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Doe jij ook mee? We willen er super graag met jouw hulp een heel mooi evenement van maken waarbij we niet alleen geld ophalen voor kankeronderzoek. Maar waarbij mensen uit jouw omgeving ook worden gesteund en geëerd en waarbij vooral het leven wordt gevierd. Dus schrijf je snel in op [website van jouw SamenLoop]. Ook vrijwilligers kunnen zich hier aanmelden! Het wordt een onvergetelijk weekend. Hopelijk tot [datum eerste dag]!

Tekstvoorstel oproep bezoekers (vanaf twee weken van tevoren):

Beste inwoners van [plaatsnaam en omgeving],

Ik ben [naam] en ben [korte uitleg functie of waarvan bekend (max 2 zinnen)]. Ik wil graag jullie aandacht vragen voor de Samenloop voor Hoop. Een indrukwekkende wandelestafette voor KWF Kankerbestrijding. [In het weekend van [datum] en [datum]/Komend weekend] lopen teams 24 uur in [locatie] om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Daar omheen gebeurt van alles. Er wordt een braderie georganiseerd, je kunt er heerlijk eten en drinken en er vinden optredens plaats van onder andere [naam] en [naam]. Daarnaast worden mensen die met kanker te maken hebben of hebben gehad op een prachtige manier gesteund en geëerd. Maar bovenal wordt ] en [datum] ok naar [locatie]? Het wordt een onvergetelijk weekend dat je niet mag missen!

Tekstvoorstel bedankt:

Beste inwoners van [plaatsnaam en omgeving],

Ik ben [naam] en ben [korte uitleg functie of waarvan bekend (max 2 zinnen)]. En ik ben ontzettend trots op jullie! Wat was de Samenloop voor Hoop [plaatsnaam] prachtig. Het was ontroerend om te zien hoe jong en oud zich inzette voor KWF Kankerbestrijding. De saamhorigheid was voelbaar en er is ook nog eens een prachtig bedrag opgehaald van € [getal] voor kankeronderzoek. Ik wil jullie hartelijk bedanken voor jullie inzet en hulp. Jullie waren geweldig. Hopelijk tot [volgende keer]/datum volgende keer]!


Wat vind je van dit artikel?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)