De Kaarsenceremonie

De Kaarsenceremonie

De Kaarsenceremonie is voor velen het meest indrukwekkende onderdeel van Samenloop. De ceremonie wordt uiteraard pas gehouden als het donker is. Kaarsen van Hoop, die vooraf zijn verkocht en van ene mooie boodschap zijn voorzien, worden rond het parcours neergezet en aangestoken. Deze worden opgedragen aan mensen die kanker hebben of hebben gehad, of ter nagedachtenis aan mensen die de ziekte helaas niet hebben overleefd. Het is daarom belangrijk dat het commissielid dat de kaarsenceremonie leidt meelevend en enthousiast is.

Het is de bedoeling dat alle commissieleden de kaarsenceremonie promoten, maar het commissielid Ceremonies neemt de leiding. Deze organiseert en leidt de ceremonie op de dag van Samenloop en is (samen met een team vrijwilligers) verantwoordelijk voor de kaarsen die worden opgedragen. 

Een Kaars van Hoop is een papieren zak (kaarsenzak) met zand en een brandende kaars. De meeste mensen schrijven de naam van een dierbare op de zak en sommigen voegen daar nog een persoonlijke boodschap en/of foto/tekening aan toe. Net voor de kaarsenceremonie begint, steken we de kaarsen aan. Ze branden de hele nacht, zodat de lopers omringd worden door een zee van licht en mooie wensen. Een indrukwekkend gezicht.

De Kaarsenceremonie is een speciaal moment. Omdat we ook stilstaan bij de mensen die ons ontvallen zijn adviseren wij de commissie  aan teams en deelnemers te vragen om het lopen te onderbreken en even aandacht te schenken aan het neerzetten van de Kaarsen.Het is een uitgelezen moment om samen stil te staan bij de reden van het evenement. Vergeet daarbij niet dat de ceremonie niet alleen draait om kanker, maar ook om hoop. Dat is immers een van de redenen dat Samenloop is georganiseerd. We willen een verschil maken voor de volgende generaties!                                                                                                                                  

Een Kaarsenceremonie bestaat meestal uit de volgende onderdelen: 

 • Speech
 • Een gedicht of persoonlijk verhaal
 • Muziek/dans
 • Minuut stilte
 • Fakkelronde (eventueel in stilte)

Deze indeling is niet in beton gegoten dus geef vooral je eigen invulling aan de Kaarsenceremonie. Kijk voor voorbeelden ook op Youtube. Zoek naar “Samenloop Kaarsenceremonie” of klik hier.

Kaarsenzakken

Je kunt kaarsenzakken kopen bij groothandel zoals Hanos. Ook kunt je contact opnemen met Packcenter in Duiven (026-3193969), hier kun je kaarsenzakken inkopen met korting.

De uitgifte van kaarsenzakken kun je het beste doen op de teamavonden (dan geef je de teamcaptains bv een stapel van 20-30 zakken mee). Ook kun je in de nieuwsbrief aan de teamcaptains aangeven waar zij eventueel extra zakken kunnen ophalen. Dat kan bij iemand van de commissie zijn, of wellicht bij het plaatselijke inloophuis.

Kaarsen van Hoop

Je kunt proberen de kaarsen gratis te krijgen door bijvoorbeeld naar het lokale tuincentrum te gaan of naar winkels als Blokker. Grafkaarsen (met een dekseltje erop) zijn het handigst, omdat ze niet uitgaan door regen of wind. Bovendien hebben ze een lange brandtijd en zijn ze veilig in gebruik. Maar je kunt ook grote waxinelichten gebruiken. Let er wel op dat de brandtijd lang genoeg is om ’s nachts te blijven branden. 

Tip! Mocht het niet lukken kaarsen gesponsord te krijgen, dan kun je ze via ons bestelformulier inkopen bij Hoogeland-Kristen (onderdeel van de Bolsius groep). Bolsius draagt de Samenloop een warm hart toe en biedt KWF Kankerbestrijding een gereduceerde prijs; € 0,39 per kaars excl. btw.

Bestellen via het bestelformulier werkt als volgt:

 • Je vult het bestelformulier in en stuurt dat rechtstreeks naar de leverancier.
 • De kaarsen worden door hen geleverd op het door jullie afgesproken moment en het aangeleverde adres. Ze zijn verpakt in dozen. In elke doos zitten 24 kaarsen. 
 • Zij leveren grafkaarsen met een brandtijd van 50 uur (dus zeker de hele nacht).
 • Bestelde kaarsen worden niet retour genomen door Hoogeland-Kristen. Eventueel kun je deze te koop aanbieden aan andere Samenlopen via de algemene Facebook pagina van Samenloop.

Tips voor een goede kaarsenceremonie

 • Geef duidelijk aan dat de Kaarsenceremonie begint. Vraag tijdig aandacht en stilte.
 • Zorg voor passende muziek vanaf een kwartier voor de kaarsenceremonie.
 • Laat de Eregasten op een prominente plek plaats nemen.
 • Een goede Kaarsenceremonie duurt niet langer dan een half uur.
 • Zorg ook hier voor een goed draaiboek en repeteer de Kaarsenceremonie met de betrokkenen.
 • Zorg dat teams en deelnemers stil zijn en verzoek ze naar het podium te komen. Beperk omgevingsgeluiden. Stop de horeca verkoop en verzoek de lopers in de baan te stoppen.
 • Zorg voor passende muziek  voor, op en na de Kaarsenceremonie. Ga niet direct over op te levendige, vrolijke muziek. Bouw eventueel wat stilterondes in voor je met het podiumprogramma verder gaat.
 • Zorg dat het terrein donker is  (verlichting in de kramen laag of uit).
 • Zorg dat de kaarsen op tijd aan zijn.
 • Let op de brandveiligheid als je open vuur gebruikt. Indien je fakkels gebruikt bij een afsluitende (stilte) ronde, denk dan aan een manier om ze te doven.
 • Het gebruik van wensballonnen (dreamflyers) is niet toegestaan.

Materialen Kaarsenceremonie

Zelf zorg je voor:

 • De papieren zakken.
 • Zand.
 • Aanstekers. Bij voorkeur lange gasaanstekers.
 • Viltstiften en andere benodigdheden om de zakken te versieren.
 • Stel een team samen dat  helpt bij het klaarzetten en aansteken van de kaarsen. Of zorg voor voldoende vrijwilligers. 

Verkoop Kaarsen van Hoop

De meest succesvolle manier is om de teams kaarsenzakken te laten verkopen. Zij kunnen de zakken eventueel ook pimpen. Veel kaarsenzakken worden vooraf verkocht, maar ook op de dag zelf worden er vaak nog honderden zakken gekocht en/of ingeleverd. Zorg dat hier een plek en mensen voor beschikbaar zijn. Je kunt ook de lopers van de Samenloop zelf vragen hieraan mee te helpen.

Leg ook folders neer op centrale plaatsen in de buurt zoals medische instellingen, ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en begrafenisondernemingen. Hierin roep je mensen op om een Kaars van Hoop te kopen, of bij de ceremonie aanwezig te zijn.

Help de teamaanvoerders  herinneren dat ze hun teamleden niet alleen de kaarsverkoop stimuleren, maar ook zoveel mogelijk mensen voor de ceremonie uit te nodigen. Want dit zijn de teams van jullie volgende Samenloop!

Inzamelen zakken

Verzamel de kaarsenzakken van tevoren of laat de teams  ze meenemen op de dag zelf zodat zij ze zelf kunnen vullen en plaatsen langs het parcours. Op deze manier weten de teams ook waar de zakken staan en kunnen zij de zakken de volgende dag meenemen naar huis. Vouw de rand van de zakken om zodat deze stevig blijven staan, ook bij veel regen.

Kaarsenzakken vullen

Het is verstandig de zakken al voor de Samenloop met zand te vullen. Dit moet droog zand zijn anders scheuren de zakken uit. Wie weet wil een plaatselijk bedrijf het zand sponsoren? Doe het zand in (patat) bakjes/boterhamzakjesen doe genoeg zand in de zakken Maar ook niet teveel. Anders staat de kaars niet stabiel. Ongeveer 5 cm is perfect.

Voor het vullen van de zakken is het fijn hulp in te roepen. Tip! Roep hulp in van leerlinge die  maatschappelijke stage moeten lopen, vrijwilligers, kinderen van commissieleden of teams samen met hun vriendjes en vriendinnen, groep 8 van basisscholen in groepjes van 4 onder begeleiding van een volwassene ,of de scouting. Let er wel op dat het vullen van de kaarsenzakken met zand en een kaars met respect gebeurt, want de kaarszakken zijn voor veel Samenlopers van grote betekenis.

In plaats van zand kan je ook koppelstenen (10 x 10 cm) gebruiken en daar de kaarsen op zetten. Hierdoor heb je geen last van nat zand en het is ook nog eens makkelijker opruimen.

Verdelen van de zakken over de route   

Laat de teams de eigen zakken vullen en plaatsen of gebruik veilingkarren, winkelwagens (de platte van tuincentra bij voorkeur) of kruiwagens om de kaarsenzakken te vervoeren langs de route. Je kunt er ook voor kiezen om de zakken die klaar zijn mee te geven aan de lopers die langskomen. Of deel per team (lange) aanstekers uit en vraag hen de kaarsen langs het parcours aan te steken,

Ook indrukwekkend: maak een stellage waarop je de kaarsenzakken die de woorden 'Hoop' en 'Leven' vormen kunt zetten. Als er geen stellage is kun je ze ook op de grond zetten.

Kaarsen aansteken en doven

We raden aan om de kaarsen voor de Samenloop al een keer aan te steken zodat ze op de dag zelf makkelijk aangaan. Dit is ook bij het gebruik van fakkels handig. Het aansteken gaat het beste met lange gasaanstekers. Goed om te weten: voor duizend zakken zijn er  zo’n tien tot vijftien nodig met een paar bussen extra gas. Bij graflichten hoef je met een lange aansteker de deksels er niet af te halen. Dat scheelt weer.

Voor het doven van de kaarsen kun je het beste een moment in de volgende ochtend inplannen. Soms gaan de kaarsen lastig uit, dus pas op voor brandwonden.  Vooral bij  het opruimen van grafkaarsen moet je voorzichtig zijn. Overdag zie je niet dat ze branden en het kapje veroorzaakt brandwonden! Gebruik dus handschoenen, of blaas ‘schuin’. 

Je kunt voor het doven ook bekertjes gebruiken. Neem tien bekers, zet ze over de kaars waardoor deze uitgaat, ga terug en haal de bekers op en ga naar de volgende.

Kaarsen opruimen

De kaarsen kun jeuit respect voor de aanwezigen beter pas opruimen als iedereen weg is.Houd daarbij wel rekening met het milieu en bied gescheiden afval aan. Je kunt ook aan de deelnemers vragen of zij ‘hun’ kaarsenzak mee naar huis willen nemen voor je alles opruimt. Want voor veel mensen hebben deze zakken een emotionele waarde. Daarnaast scheelt het weer werk.

Tip! Grafkaarsen gaan zo lang mee dat ze nog een ronde mee kunnen bij deelnemers of scouts die de kaarsen wellicht graag gebruiken. Of misschien is er een andere Samenloop-commissie die ze over wil nemen? Zet dit gerust op het prikbord van onze facebookpagina samenloop.


Wat vind je van dit artikel?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)