​Wat is Samenloop?

KWF Samenloop is een uniek evenement van KWF Kankerbestrijding waarbij deelnemers de 24 uur lang stilstaan bij kanker en het leven vieren. Met de Samenloop zamelen we geld in, steken we (ex)kankerpatiënten een hart onder de riem en is er aandacht voor en informatie over uiteenlopende aspecten van kanker. De wandelestafette duurt 24 uur en wordt lokaal door vrijwilligers georganiseerd. De totale opbrengst van de Samenloop komt ten goede aan het wetenschappelijk kankeronderzoek dat KWF financiert en aan een aantal lokale doelen.

 

Achtergrond

De American Cancer Society is de grondlegger van het succesvolle evenement Relay for Life. In 1985 liep in Tacoma, Washington, één arts 24 uur lang rondjes om een sportveld. Hij haalde hiermee € 27.000 op voor de Amerikaanse Cancer Society. Het was het startsein voor een jaarlijks terugkerende happening in de Verenigde Staten en in een groot aantal andere landen: Canada, Australië, landen in Latijns Amerika en –dichterbij- België, Italië, Portugal en Duitsland.

KWF Kankerbestrijding introduceerde het evenement in Nederland onder de naam SamenLoop voor Hoop. In 2006 is de eerste Nederlandse Samenloop georganiseerd in Borger, Drenthe. 

Op www.samenloopvoorhoop.nl/alle-samenlopen vind je een actueel overzicht van locaties waar een Samenloop is gepland.

Relay for Life is de grootste inzamelingsactie ter wereld ten bate van kankerbestrijding. Jaarlijks zijn er meer dan 6.000 Relays in 29 landen over de wereld.

Het evenement

Tijdens de Samenloop wandelen teams met gemiddeld 15 tot 20 deelnemers, 24 uur lang, rondjes op een sportveld of terrein bij hen in de buurt. De teamleden betalen € 15,- en de kinderen voor de kinderloop € 3,- inschrijfgeld p.p. en zamelen ieder, voorafgaand aan het evenement, geld in. De gemiddelde opbrengst per persoon is €100,- en is vaak goed haalbaar.

De Samenloop is geen wedstrijd maar een continue wandeling waarbij de teamleden elkaar afwisselen. Er loopt altijd minstens één teamlid: als symbool voor de voortdurende strijd tegen kanker.

Op het veld binnen de baan staan kramen van de teams. Daarin worden activiteiten georganiseerd. Een team kan bijvoorbeeld een kleine loterij organiseren of eigengemaakte producten verkopen. Wat eten betreft streven we ernaar zoveel mogelijk gezonde producten aan te bieden. Er zijn optredens van lokale artiesten, bandjes en kinderactiviteiten. De activiteiten verhogen de opbrengst van het team en dragen bij aan de feestelijke sfeer.

De Samenloop kent drie belangrijke, gezamenlijke momenten: de Openingsceremonie, de Kaarsenceremonie en de Sluitingsceremonie. De openingsronde ronde is de inspirerende start tijdens de Openingsceremonie van het evenement. Onder aanmoediging van familie en vrienden lopen (ex-)kankerpatiënten en hun naasten deze eerste ronde op het parcours. Deze survivors/eregasten zijn de VIP's van het evenement. We vragen de teams om zoveel mogelijk survivors/eregasten uit hun omgeving uit te nodigen. Voor deze survivors/eregasten wordt een speciaal programma georganiseerd.

Rond 22.30 uur wanneer het donker invalt vindt de Kaarsenceremonie plaats. Langs de baan staan dan kaarsenzakken met daarin een brandende kaars. Kopers van de kaarsenzakken hebben op de zakken een persoonlijke boodschap geschreven. Op deze manier vertegenwoordigd elke kaarsenzak een persoonlijk verhaal. Als alle kaarsen branden staan we stil bij de mensen die de strijd tegen kanker hebben verloren, maar ook ondersteunen wij de mensen die nu kankerpatient zijn of het zijn geweest. Het is een indrukwekkend en emotioneel onderdeel van het evenement.

Veel teamleden doen mee omdat ze op de één of andere manier met kanker in aanraking zijn gekomen. De openingsronde voor survivors/eregasten en de Kaarsenceremonie geven het evenement dan ook een bijzondere dimensie. Het is de reden dat teams jaar na jaar meedoen en dat er steeds meer teams bijkomen. En alle teams helpen KWF Kankerbestrijding in de strijd tegen kanker!

De missie

De overlevingskansen voor mensen met kanker zijn enorm gestegen sinds de oprichting van KWF! Op deze weg willen we doorgaan om uiteindelijk de strijd tegen kanker te winnen. Daar is geld voor nodig, veel geld. Tijdens de Samenloop staan we stil bij kanker en zamelen we ook geld in. Door wetenschappelijk onderzoek te financieren zorgen we samen voor een toekomst met minder risico op kanker, meer kans op genezing en een betere kwaliteit van leven voor (ex-)kankerpatiënten.  Dat is de missie van KWF Kankerbestrijding. Elke Samenloop draagt hieraan bij.


Wat vind je van dit artikel?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)