Hygiene regels omtrent catering

Op een SamenLoop is de hygiëne van catering erg belangrijk. Niemand wil verantwoordelijk zijn voor ziekte onder deelnemers, bezoekers, etc. Daarom is het noodzaak om je vast te houden aan de wettelijke hygiëneregels en -code van catering. De wettelijke voorschriften omtrent catering heten HACCP-eisen, een afkorting van Hazard Analysis and Critical Control Points. Door een HACCP-plan te maken voldoe je aan de eisen.

Een dergelijk plan bevat de volgende fasen:

  • Het inventariseren van gevaren (Hazards)
  • Het vaststellen van kritische punten (Critical Control Points)
  • Bepalen van normen ten aanzien van kritische beheerspunten
  • Ontwerpen van een controlesysteem voor controle op de beheerspunten
  • Ontwikkelen van een procedure om eventuele afwijkingen te herstellen
  • Ontwerp een methode voor documentatie van informatie en procedures
  • Het ontwikkelen van verificatieprocedures

Het doel van het voedselveiligheidsplan is het waarborgen van de veiligheid van voedsel. De gezondheid van de consument staat centraal in dit gehele proces. Het HACCP plan draagt deels zorg dat bezoekers van een SamenLoop met een gerust hart daar kunnen eten. Alle zeven fasen zijn daarvoor ontwikkeld. Elke stap in dit proces is cruciaal en moet zorgvuldig behandeld worden. De zeven fasen worden beter uitgelicht in een HACCP cursus.


Wat vind je van dit artikel?


Powered by HelpDocs