Rol teamcaptain en de weg naar een succesvol team

Wat doet een teamcaptain?

Wat te gek dat je ervoor hebt gekozen om teamcaptain te zijn! Een belangrijke rol bij de SamenLoop voor Hoop. Met deze informatie willen we het je wat makkelijker maken en je op weg helpen. Je vindt hier bijvoorbeeld tips en tricks om teamleden te werven en geld in te zamelen. Benieuwd naar de regels? Die vind je hier.

Teamavonden

Als teamcaptain ben je aanwezig bij teamavonden die jouw SamenLoop voor Hoop organiseert. Hier ontvang je nuttige informatie voor je team en ontmoet andere teamcaptains met wie je ideeën kunt uitwisselen.

Een succesvol team

Een enthousiast en gemotiveerd team zamelt meer geld in en draagt bij aan de feestelijke sfeer en bijzondere invulling van de SamenLoop. Met jouw inzet en enthousiasme kun je (samen met jouw team) een belangrijke promotor zijn van de SamenLoop voor Hoop. 

Je moet veel regelen, maar maak vooral ook plezier! Geniet van het contact met je teamleden en geniet samen van het evenement!

Stel een team samen van 10-15 personen

 • Iedereen is geschikt als teamlid: vrienden, familie, collega’s of leden van dezelfde vereniging. Vraag iedereen die je kent om mee te doen. Nodig vooral ook mensen uit die met kanker in aanraking zijn geweest.
 • Vertel waarom jij aan de SamenLoop meedoet en waarom je daar zo enthousiast over bent. Een enthousiast verhaal werkt aanstekelijk.
 • Misschien kun je vertellen wat kanker voor jou betekent. Benadruk daarbij dat de SamenLoop een kans is om iets bij te dragen aan de strijd tegen kanker.
 • Benader mensen uit verschillende kringen. Met variatie in de opbouw van je team trek je een groter publiek en zamel je meer geld in.

Inschrijven

Om mee te kunnen doen aan de SamenLoop moet je je inschrijven op de lokale samenloop website. De teamcaptain creëert het team. De teamleden kunnen zich daarna bij het team inschrijven.

Informeer je team

Stuur ieder teamlid deze link van de SamenLoop voor Hoop met handige informatie voor deelnemers. 

Een goede teamgeest

 • Bedenk samen met jouw team een leuke naam en bijbehorend thema. Misschien wil je meedoen ter ere van iemand die kanker heeft of heeft gehad. Kies een passende mascotte (soms geven teamleden de mascotte aan elkaar door tijdens de SamenLoop zoals een stokje bij een estafette).
 • Organiseer een bijeenkomst met jouw team om samen manieren te bedenken om geld in te zamelen. Hier vind je inspiratie.
 • Vraag jouw team om te helpen om de SamenLoop te promoten, geld in te zamelen, (ex-)kankerpatiënten uit te nodigen en nieuwe teams te werven. Stimuleer ook de verkoop van kaarsenzakken voor de Kaarsenceremonie; laat een voorbeeld van de kaars zien tijdens een bijeenkomst. Veel tips om geld op te halen vind je hier.
 • Zorg dat de teamleden goed met elkaar kunnen opschieten. Los eventuele conflicten snel en adequaat op.
 • Stimuleer en motiveer jouw team. Stel alles in het werk om jouw team enthousiast te maken en te houden voor de SamenLoop.

Jullie doel

 • Bepaal het bedrag dat jij met jouw team wilt ophalen. Zorg ervoor dat het streefbedrag een uitdaging is, maar blijf realistisch. Je kunt ook een streefgetal bepalen voor het aantal kaarsenzakken dat je samen wilt verkopen voor de Kaarsenceremonie. Heb je al eerder meegedaan? Probeer dan het resultaat van het vorige jaar te overtreffen.
 • Organiseer gedurende het hele jaar inzamelingsacties: gezamenlijke acties (bijvoorbeeld een feest organiseren, een loterij of auto’s wassen), of individuele om geld inzamelen en kaarsenzakken verkopen. Zo haal je het geld geleidelijk op en groeit het totaalbedrag gestaag.
 • Zamel ook geld in tijdens de SamenLoop zelf. Bijvoorbeeld met een bingo, kinderactiviteiten of de verkoop van zelfgebakken koekjes. Naast dat je de inkomsten van het team verhoogt is het ook hartstikke gezellig!

Contact

 • Ga samen met het team naar de teamavonden. Je ontmoet andere teamcaptains en -leden, blijf t op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en doet samen ideeën op.
 • Deel alle ideeën, opmerkingen en suggesties van het team met de andere teamcaptains. Zo ontstaan de gezelligste en meest gevarieerde SamenLopen.
 • Lever het ingezamelde geld in bij de organisatiecommissie. Dit kan tijdens de teamavonden. Op die manier is er op het evenement zelf zo min mogelijk geld in omloop.
 • Houd contact met alle teamleden. Bel ze, schrijf ze, mail ze, maak een WhatsApp groep aan en organiseer bijeenkomsten.
 • Inspireer, motiveer en help waar nodig.
 • Laat jouw teamleden met regelmaat blijken dat je oog hebt voor hun inzet en bedank ze daarvoor. Bedank ze na de SamenLoop ook afzonderlijk voor hun bijdrage. Dat motiveert en enthousiasmeert. En hopelijk doen ze de volgende SamenLoop ook weer mee!

De voorbereiding

 • Zorg goed voor je team tijdens de SamenLoop. Neem een geschikte tent mee, voldoende eten en drinken, een aansprekend thema en amusement.
 • Houd steeds bij hoeveel geld het team heeft ingezameld: zowel als team als per teamlid. Vertel je team regelmatig hoe de stand is.
 • Maak een loopschema of laat een van je teamleden dat doen. Houd rekening met de capaciteiten van je teamleden. In een team dat bestaat uit jongeren en volwassenen kunnen de volwassen deelnemers het lopen ’s avonds en ’s nachts van de jonge teamleden overnemen.
 • Maakeen lijst met wat je teamgenoten allemaal mee moeten nemen voor het evenement en om de activiteiten uit te voeren die jouw team organiseert. Denk naast de benodigdheden voor jullie activiteit aan: fototoestel, stoelen, extra sokken, petje, kussen, slaapzak, snacks, zonnebril, zonnebrandcrème, een tent, versiering voor de tent, toiletartikelen, handdoek, zaklamp, warme kleding en een bidon.

Evalueren

Na afloop ontvang je een mail met evaluatieformulier. We willen graag dat je deze invult. Want samen met jou kunnen we ervoor zorgen dat het evenement elk jaar beter en groter wordt.

Geld ophalen

Komt dat even goed uit; samen geld inzamelen creëert een goede teamgeest! Begin zodra het team is samengesteld en wees creatief. Want naast de traditionele sponsoring kun je op allerlei manieren geld ophalen.Het loont de moeite om niet alleen met het hele team geld in te zamelen maar je teamleden te vragen dat ook individueel te doen. Informeer bij de organisatiecommissie naar ‘prijzen’ voor teams of teamleden die het meeste geld hebben ingezameld. Of bedenk zelf een aanmoedigingsprijs of een trofee.

Meer tips en inspiratie om geld op te halen vind je hier.

Laatste tip: neem de handige documenten ook even door!


Wat vind je van dit artikel?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)