De Slotceremonie

De Slotceremonie 

Met de slotceremonie sluit je de 24 uur van Samenloop af. Tijdens deze ceremonie blik je nog even kort terug op het evenement. De laatste ronde(s) worden gezamenlijk gelopen, de cheque wordt overhandigd en je staat met elkaar even stil bij de vraag wat iedereen na dit evenement nog meer kan doen in de strijd tegen kanker. Denk aan: stoppen met roken, een actie opzetten, donateur worden, een naaste van een kankerpatiënt extra ondersteunen, etc. 

De slotceremonie begint met het gezamenlijk lopen van de laatste ronde(s). Dit is een feestelijk moment want je sluit met elkaar een bijzondere 24 uur af. Roep tijdig iedereen op om zich te verzamelen voor de laatste ronde(s). Je kunt ervoor kiezen om survivors voorop te laten lopen, maar dit hoeft niet. 

Paarse shirts

Elke deelnemer ontvangt een paars Samenloop t-shirt als hij/zij inschrijfgeld heeft betaald, de kleur van Samenloop. Het is prachtig als alle deelnemers de slotronde in dit paarse shirt lopen.

Muziek

De sfeer in de slotceremonie is feestelijk: de 24 uur zitten er op! De deelnemers zijn moe, soms emotioneel maar bovenal trots! Het is een moment van ontlading. De muziek mag dus wel uitbundig zijn. Of laat bijvoorbeeld een fanfare of een brassband voorop lopen. Gegarandeerd feest!

Slotspeech

Na het lopen van de slotronde verzamelt iedereen zich voor het podium voor een kort woordje en de cheque-overhandiging. Houdt de slotspeech kort want mensen zijn moe en willen graag opruimen en naar huis. Maar vergeet niet de volgende onderwerpen te behandelen:

-       Bedanken, bedanken, bedanken (deelnemers, sponsors, survivors, artieseten, vrijwilligers)

-       Wat kunnen we na dit weekend doen in de strijd tegen kanker?

-       Datum volgende Samenloop communiceren (als die bekend is) – dit is een prachtig moment om mensen perspectief te geven op een volgend evenement

-       Bedrag dat is opgehaald / cheque-overhandiging

De slotspeech wordt vaak gehouden door de voorzitter van de Samenloop-commissie. 

Cheque-overhandiging

De cheque wordt overhandigd aan een medewerker van KWF Kankerbestrijding / de Samenloop-coördinator. Maar je kunt de cheque aan iemand anders overhandigen (bijvoorbeeld een wetenschapper of een survivor). Overleg dit dan wel eerst even met de Samenloop-coördinator van jouw commissie. 

Let op! Op de cheque wordt altijd de netto-opbrengst gecommuniceerd!

Opruimen

Opruimen is niet echt een onderdeel van de slotceremonie, maar wel goed om ook hier even te noemen. Na de 24uur van Samenloop moet er opgeruimd worden. Ook hier geldt: vele handen maken licht werk. Doe tijdens je slotspeech een oproep aan mensen om te helpen met opruimen. Of beter nog: stem met de commissie vrijwilligers en/of logistiek af dat er een opruimploeg wordt gevormd.  

Succes met de organisatie!

Nog één tip! Vergeet niet naar de handige documenten te kijken.   


Wat vind je van dit artikel?


Powered by HelpDocs (opens in a new tab)